Este în regulă să prepari cafeaua cu apă de la robinet?

Este în regulă să prepari cafeaua cu apă de la robinet?

Utilizarea apei de la robinet pentru prepararea cafelei nu este recomandată. Aceasta poate conține componente nedorite, precum metale grele și clor (care nu trebuie confundat cu clorura), ce influențează negativ gustul băuturii. Mulți oameni descriu apa de la robinet ca fiind dură, aspră sau murdară – caracteristici care se vor regăsi și în cafeaua preparată.

Apa reprezintă aproximativ 98.5% dintr-o cafea filtrată și 90% dintr-un espresso, astfel că dacă apa folosită nu este plăcută la gust, este foarte probabil ca nici cafeaua să nu fie satisfăcătoare. De asemenea, apa furnizată de rețeaua municipală este tratată doar pentru a fi sigură pentru consum, însă nivelurile de clor și compoziția minerală pot varia, făcând dificilă obținerea unei cafele consistente.

Mai mult, compoziția minerală a apei influențează acumularea de calcar în echipamentele tale de preparare a cafelei. Având în vedere costul ridicat al aparatelor de cafea, prevenirea deteriorării acestora prin utilizarea unei ape potrivite este esențială.


Cum să prepari cafea mai bună acasă?

Cea mai simplă soluție este să utilizezi un produs special conceput pentru prepararea cafelei. Third Wave Water oferă pachete minerale care pot fi adăugate în apă distilată, creând apă optimizată pentru preferințele tale. Pachetele sunt disponibile pentru espresso, prăjire ușoară, cafea cu aciditate scăzută și multe altele.

Dacă nu dorești să cumperi apă distilată din magazin, poți utiliza un sistem de filtrare, cum ar fi ZeroWater, pentru a transforma apa de la robinet într-una distilată, perfectă pentru prepararea cafelei.


Care sunt caracteristicile recomandate pentru apa utilizată în prepararea cafelei?

Conform Specialty Coffee Association (SCA), apa ideală pentru cafea ar trebui să aibă următoarele caracteristici:

  • Curată și lipsită de clor
  • Duritate generală: între 50-150 ppm
  • Duritate carbonatată: între 30-50 ppm
  • pH: între 6 și 8

Prin respectarea acestor standarde, vei obține o cafea bine echilibrată, care îți pune în valoare aromele preferate. Alegerea apei potrivite este un pas esențial pentru a transforma fiecare ceașcă de cafea într-o experiență deosebită!

PREVIOUS Ghid esențial pentru un espresso de calitate NEXT Cafeaua proaspăt prăjită și „dușmanii” ei